Kloklippning

Som alla vet är det viktigt att klippa sin hunds klor, inte bara för socialiseringsbiten. Ifall man inte gör det kan klorna växa så långa att de bryts, vilket ger enorm smärta. Hunden kan även få problem med felbelastning. I extremfall kan också sporren växa runt och borra sig in i huden.

Däremot är det inte alltid så lätt att klippa klor.
Det finns många anledningar till varför man kan få problem, till exempel kan det på en hund med svarta klor vara svårare att se var pulpan slutar.
Eller så kanske hunden inte håller tassarna stilla vilket gör att man blir osäker och tror att man ska skada hunden.

Ifall man har väldigt stora problem med kloklippning kan man dela upp det i små steg. Om man är rädd att klippa fel känner hunden av din sinnesstämning och blir själv nervös, så för att avdramatisera situationen för er båda kan du börja med att ta fram klotången, hålla hundens tass och bara låtsasklippa i luften bredvid klon.
Därefter kan man börja med att bara klippa en klo åt gången och berömma hunden mycket under tiden. Frestas inte att "passa på" med fler klor när du ändå är igång då man vill skapa en positiv minnesbild inför nästa gång.

Försök att inte smyga dig på hunden då det bara lär hunden att den inte kan lita på dig, utan var lugn och bestämd.
Håll tassen i ett fast grepp och släpp inte även om hunden vill rycka till sig tassen eftersom det bara lär dem hur man kan komma undan kloklippningen. Vänta istället ut tills hunden lugnat sig och slutat rycka och klipp sedan en klo och beröm.
Klipp hellre för lite än för mycket i början, speciellt ifall klorna inte blivit klippta på ett tag. Ju längre tid en klo gått utan att ha blivit klippt desto längre ut har pulpan dragit sig så klipp hellre lite och ofta i fortsättningen än allt på en gång.

Många försöker trösta sin hund under tiden som de klipper klorna genom att säga hur duktig den är och att det snart är över och så vidare i tron att de hjälper hunden, men eftersom hunden inte kan höra vad man säger får man tänka på sitt tonläge och sitt kroppsspråk. Försök låta snärtigt glad men lugn istället för att låta ömkande.



Om man ändå känner att det inte fungerar eller inte kan lugna sina nerver tillräckligt kan det vara en bra idé att be om hjälp av ett proffs som klipper klor varje dag så att man får se hur man ska göra.
Ifall man har problem med att hunden hugger efter en vid kloklippningen kan det vara läge att köpa en munkorg. Jag hjälper gärna våra dagiskunder med kloklippning om ni känner er rädda att klippa i pulpan. Säg bara till så fixar jag det i mån av tid!

/Yasmine


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0